Kategoriat
Uncategorized

Kuvan valta ja voima

kuvanvoima_piirros

”Olkaa onnellisia, sillä maailmansodan syttyessä te muotoilijat jäätte eloon toiseksi viimeisinä. Viimeisinä eloon jäävät päättäjät ja kenraalit tarvitsevat nimittäin teitä suunnittelemaan valtansa merkit”.

Näin opasti meitä nuoria opiskelijoita muoto-opin opettajamme Severi Parko Taideteollisessa korkeakoulussa 1990-luvulla.

Visuaalisilla viesteillä, merkeillä ja pilapiirroksilla tuntuukin olevan arvaamaton voima. Etenkin koko ajan visualisoituvassa maailmassa. Ja joskus tuota voimaa käytetään häikäilemättä väärin ajamaan omia tarkoitusperiä, jotka liittyvät valtaan.

Pariisin terrori-iskun jälkeen mieleeni nousikin ajatus, mitä jos kuvat viestinnässä kiellettäisiin? Tai jos visuaalisten esitysten tuottamiseen tarvittaisiin erityinen lupa, ja luvan saaneiden valvontaa hoitaisi erityinen virasto.

Lopputuloksena syntyisi – jos syntyisi – visualisointeja, jotka olisivat tasapuolisia kaikkia kohtaan, eivätkä loukkaisi ketään. Ne eivät luultavasti herättäisi myöskään tunteita, tai viestisi muutenkaan ylipäätään yhtään mitään.

Noh, ainakin valtaapitävät saisivat herätä levollisimmin mielin lukemaan aamulehteään ja terroristien värvääjät harmittelisivat ”mistä nyt tekosyyt järjettömyyksiin?”.

Ja ennemmin tai myöhemmin joku piirtäisi kuitenkin ruman kuvan seinälle tai blogiinsa.

Kuvan voima selittyy sen nopeudella ja iskevyydellä, sekä kulttuuri- ja kielimuurit ylittävällä esitystavalla. Lisäksi kuva leviää digitaalisessa maailmassa salamannopeasti miljoonien ihmisten katsottavaksi. Teksti on useimmiten käännettävä, ja sen sisäistämiseen kuluu monikertainen aika. Tekstillä on toki muita ominaisuuksia mitkä kuvasta puuttuvat.

Länsimaisessa yksilönvapautta ja -vastuuta korostavassa yhteiskunnassa sanan ja kuvan vapaus ovat itsestään selviä asioita. Ilmaisunvapaus on pikkuhiljaa parantunut myös kollektiivisuutta korostavissa yhteiskunnissa, kuten esimerkiksi Kiinassa ja monissa arabimaissa. Tabuja on edelleen, mutta niidenkin suhteen tavat tuntuvat globalisoituvan. Sietokyky kasvaa ja sitä myötä myös kuvien rohkeus ja julkeus.

Mitäpä jos kehitettäisiinkin uusi foorumi, jossa loukkaaviin pilapiirroksiin saa vastata omilla piirroksilla. Sama näkyvyys kaikille, fair play. Siitä syntyisi mahtava taistelu, kumpi osapuoli kehtaa ja osaa tehdä törkeämpiä kuvia toisesta. Mikä olisi lopputulos?

Veikkaanpa että molemmin puolin makeat naurut ja komeita piirroksia.

Ja vähemmän terrori-iskuja.

Tekijä Heikki Nuutinen

Art Director, tutkija, yrittäjä, TaM

5 vastausta aiheeseen “Kuvan valta ja voima”

Visuaalisuuden voimasta syntyy monia eri ajatuksia, mutta sen aiheuttama reaktio kai riippuu paljon myös kuvitelmasta viestin lähettäjän motiiveista. Charlien tapauksessa taitaa olla vielä vahvimpia tunteita herättäviä aiheita esillä. Ymmärsin jostain jutusta, että lehti käsitteli islamia aika kovaotteisesti. Siitä ajatukset kulkevat siihen, miten niitä asioita, jotka uskonnossa ärsyttää, pitäisi käsitellä maailman muuttamiseksi.

Motiivit kannattaa aina kyseenalaistaa, se on totta. Samoin tavoitteet. Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Minua oudoksuttaakin eniten se, että terroristit perustelevat iskut koraanilla ja jihadilla (pyhä sota), vaikka koraanin mukaan jihad on nimenomaan aseetonta taistelua, ja koraani kehottaa suvaitsevaisuuteen. Tutkimusten mukaan valtaosa islaminuskoisista tuomitsee islamin nimissä tehdyn väkivallan, vaikkakaan ei hyväksy piirroskuvia Muhammedista.

Salamannopeasti kaikkialle välittyvä informaatio antaa kaiken hyvän lisäksi myös Kalashnikov- lähetyssaarnaajille ja lopullisen totuuden huutajille melkoisen työkalun julistaa sanomaansa tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kävellessä kerta toisensa jälkeen heille asetettuun miinaan – kilpailevat vielä sekunneista, klikkauksista ja peukuista.

Lääkkeeksi tähän vaivaan eivät kiellot tai rajoitteet taida tepsiä vaan asennemuutos. Toisinaan tuntuu että hyvää tekisi, jos ihmiset eivät niin suu vaahdossa huutaisi reaaliaikaisen uutisoinnin ja muun nettiin liittyvän hassutuksen perään. Vähenisi samalla totuudenjulistajien työkalut ja ihmisten massahysteriat.

Saudi-Arabiassa ilmaisunvapaus ei ole vielä ihan täydessä loistossa.

http://maailma.net/artikkelit/saudiarabia_ruoskitutti_nettiaktivistin

Kieltämättä tuntuu vaikealta uskoa, että ihmiskunta elää juuri nyt olemassaolonsa rauhanomaisinta jaksoa. Media kun tuo silmiemme eteen käytännössä kaikki konfliktit ja katastrofit. Usein jopa primetime aikaan.

Jätä kommentti